måndag 10 oktober 2016

När söndag eftermiddag blev måndag kväll på fyra timmar...

I dag var sista dagen på Rarotonga. Vi väcktes i vanlig ordning av alla höns och tuppar. Har vi berättat om våra husdjur?
Vi har haft ett tiotal höns, två tuppar och några kycklingar som bott runt vår lilla bungalow! De äter upp varenda liten smula vi spiller och passar samtidigt på att bajsa på altanen.....
De låter oss inte glömma att de faktiskt var där först och det är des om bestämmer!
Så 05.30 är det alltså dags att vakna tycker Mr och Mrs Hen!
Vi har även ett hundratal myror som främst gillar köksbänken. Dessa hanterar vi med ett spray som finns i varje lägenhet. Inga större bekymmer!
På kvällarna dyker våra gekosar fram. Det bor en på varje takbjälke, ca tio stycken. De är ganska harmlösa!
Sen har vi myggen!!! Vi förstod inte riktigt det första kvällen och jag har 10-15 bett på varje ben. Tackar!




Nog om djuren! Vi packade ihop våra saker, tvättade en maskin tvätt och hängde vid poolen. Vi behövde inte lämna vår bungalow, förrän vi skulle bli hämtade för avfärd mot flygplatsen vid 13-tiden. Det var ganska disigt i dag och blåste en hel del, så poolhäng var perfekt en dag som denna. Det kom även lite regn när vi nått flygplatsen.
Det där med packning har vi kommit in i och fått en viss rutin på det hela, så det går ganska fort nu!
Vi käkade lite lunch innan vi begav oss. Det finns en hamburger hak mittemot resortet som gör fantastiskt goda hamburgare med olika tillbehör. Det tar dock lite tid! En kväll fick vi vänta 1,5h.... Visst, de är värda att vänta på, men kanske inte riktigt så länge.





Vi har flugit med New Zeeland Airlines både till Rarotonga och därifrån och det har varit väldigt bra! Emils kommentar var för skön! "Det finns enTv på varje plats, nu för tiden". Sex år och redan rutinerad, ha ha. Måste berömma barnen, vad gäller flygplatser och flygningar! Det är inget gnäll, de håller sig i närheten av oss och gnäller inte under flygningen. I dag var det en kort flygning på 4,5h och det gick snabbt.
Det var denna flygningen som slukade ett helt dygn. Vi lämnade Rarotonga söndageftermiddag och landade måndag kväll i Aukland. En hel dag i kalendern som stryks!
Vi har landat på ett flygplatshotell för att i morgonbitti hämta ut husbilen.
Wi-Fi igen och lite jobbsamtal är avklarade.





Vi har haft en härlig vecka! Vi har inte tagit oss långa sträckor. Det längsta har varit Jimmies fisketur och mina dyk. Dyken, ja. Jag är alltid lite smånervös innan jag hoppar i vattnet, men såklart inget jag visar ;). Det var jag och fem män från Nya Zeeland som skulle ut och dyka. Diveguiden var inte jätte pratsam och det var inte direkt någon information innan eller kontroll. Vi lastades in i en rostig minibuss som tog oss till en lite dykbåt. Väl ute vid revet fick vi en liten kort "reefing" sen var det bara att ta på oss utrustningen, hoppa i samlas på botten, tio meter ner.
Jag gjorde ett "refresh dive" i februari, innan dess dök jag 2008 i Thailand. Det där med att rulla i baklänges från relingen som var 80cm hög var inte direkt i går jag gjorde. Men det gick fint!
När man väl kommit under ytan, är det som om det var i går man gjorde det.
Det är inte så färgglatt som i Thailand, eller Röda havet, men en fantastisk sikt och fina koraller.
På första dyket fick vi se två sköldpaddor och fick simma igenom en grotta. Andra dyket var lite grundare (20m) med fina koraller och en sandbank på andra sidan.


Temperaturen har legat runt 25-30 grader. Men det har varit en behaglig värme. inte alls så hög luftfuktighet som man är van vid i Asien. Kvällarna har varit svala och jag kan inte säga att man direkt svettats.
Byn där vi bodde hette Muri. Stilla havet ligger på mot ön hela tiden och några hundratals meter ut bryts vågorna av Korallrevet och inne i bukten är det stilla eller ´minimala vågor.
Rarotonga är ett av de ställen som vi varit på som är minst exploaterat. Inga strandförsäljare, inga butiker med strandleksaker eller luftmadrasser. Det skapar ett lugn som alla trivs i!
Hotellet vi bodde på Hette Muri Beachcomber. http://www.beachcomber.co.ck/






 Sista kvällen hade vi bokat bord på grannresorten och åt utsökt fisk



För att nämna lite mer om Cook, så består ö-gruppen av 15 öar. Vi bodde på den största som heter Rarotonga. Rarotonga är 32 km i omkrets. Det går två bussar en gång i timmen vardera. En medsols och en motsols.
Cook fick sitt namn av kapeten James Cook som steg i land 1773. Ö-gruppen var först en Engelsk koloni, som 1891 gick över till Ny Zeelänskt styre. 1961 blev Cook öarna självständigt, men befolkningen har fortfarande NZ medborgarskap. Cook befolkningen har sitt eget Maori-språk och alla öar har sin egen dialekt.






Cook och dess grann-ögrupper är definitivt något jag skulle vilja utforska mer vid ett annat tillfälle!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar