måndag 24 oktober 2016

Allt är inte Guld som glimmar....det kan även vara en lysmask!


Vi stod på en fricamping idag precis vid en sjö. Det var krispigt i luften och jag ville ut en sväng. Vi hade ingen dusch, men sjön såg ok ut, så jag gav mig ut på en halvtimmes tur. Badade i sjön som var Iiiisskall! Men uppfriskande! Väckte man och barn och gjorde frukost. Vi var i väg redan vid 9.15 idag, nog ett rekord!


Vi körde först till Arrowtown som är en söt liten småstad med 1700 invånare. Den är pittoresk med många av sina ursprungliga hus bevarade. Kändes lite som "Dr Quiin" om ni kommer ihåg den tv-serien.
På 1860 talet fann man guld första gången i trakten och man har lyckats bevara atmosfären av en guldgrävarstad. Vi hyrde två vaskfat till barnen på museet och begav oss ner till floden.
Vi hittade guld!! Barnen var eld och lågor och väldigt stolta över sitt guld och visade upp det för föreståndarinnan på museet och frågade om det var äkta. Hon kollade på det länge och ja, det var äkta!








Vi fortsatte upp mot Te Anau. En bilfärd på 2,5h och en ganska tråkig sträcka. Vi tog in på en camping direkt, fixade lite lunch och gick bort mot vattnet, där vår inbokade tur till Glow-wormcaves, skulle utgå ifrån. Vi åkte med en katamaran på Sjön Te Anau ut till grottorna och lysmaskarna. Sjön är Nya Zeelands näst största sjö och mycket djup, drygt 400m!
Gråmulet och regnigt


Grottorna upptäcktes av européerna 1948, men maurierna hade känt till dem långt tidigare. Grottsystemet är flera 100m och det finns underjordiska vattenfall, massor av droppsten och lysmaskar. En vuxen lysmask lägger ägg som inte kläcks förrän efter 24 dagar. Då bildas det larver. De är larver( det är nu de är lysmaskar) i nio månader innan de blir små puppor. Efter ytterligare två veckor blir de flygfärdiga och efter 1-5 dagar lägger de ägg och dör. Den enda tiden under en lysmasks livscykel som den äter är när den är larv. Som vuxen har den ingen mun. Den gör långa trådar som är klistriga och genom sitt blåa ljus drar den till sig insekter som fastnar i de klibbiga trådarna. Lysmasken känner av vibrationer i trådarna och drar snabbt upp tråden och käkar upp sitt byte. En hungrig lysmask lyser mer än en mätt.
Vi fick inte fotografera inne i grottorna och var tvungen att vara alldeles tysta. Barnen var lite spända över hur det skulle vara inne i grottorna. Men de fixade det galant och vi var imponerade över att de klarade att vara tysta i totalt mörker!





Bilder från Real Journey


Det regnar 200 dagar om året här och idag var en av de 200 dagarna, så vi har hängt i husbilen i kväll med film, som vi lånat på campingen och ett ultra segt wi-fi!

I morgon blir det tidig uppstigning och bilfärd mot Milford Sounds!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar