fredag 14 oktober 2016

Hobbiton

I dag har vi varit på ”Hobbiton – the movie set”, där Sagan om Ringen och Hobbit fimerna spelats in, ”the Shire” på engelska och ”Fylke” på svenska. Det ligger på Russell Alexanders 1250ha stora ägor. Familjen Alexander har 13000 får och 500 kor på sin farm.

1998 flög sir Peter Jacsson (regissören) och New Line Cinema över Russell Alexanders marker. De letade efter det perfekta trädet som skulle vara med i party scenen när Bilbo fyllde år. De hittade trädet på Rusell´s ägor och upptäckte då även att platsen skulle vara perfekt för hela Fylke. Det fanns ingen väg dit för att få dit allt material och rekvisita. Den Nya Zeeländska armén fick frågan om att bygga den och det ville de gärna. Det skulle lova att hålla det hemligt, men när arbetarna hade tagit några öl på den lokala puben visste snart hela byn vad de höll på med och strax kom även paparatzi´s dit. Området fick hägnas in och vaktas 24/7. Flög man över området, blev man av med flyglicensen för alltid. 39 Hobbit-holes byggdes. Under Sagan om ringen trilogin, byggdes byn upp provisoriskt och revs efter inspelningen. Inspelningarna till sagan om ringen börjades i december och höll på i tre månader men när de skulle återuppbygga Fylke till Hobbit filmerna, byggdes det upp permanent. Denna återuppbyggnad tog två år. Filmningarna för Hobbit triologin påbörjades i oktober 2011 och varade i 12 dagar. När det var som mest folk, var det 400 personer på inspelningsplatsen.






Peter Jacsson ville att allt skulle vara perfekt. För att få till de rätta stigarna fick en kvinna gå fram och tillbaka på samma ställe i två veckor för att få stigar att se verkliga ut. Till Hobbit triologin, insåg man att det skulle ta för lång tid och man använde istället maskiner.
I en av böckerna står det en liten rad om att Hobbitar gillar plommonträd. Plommonträd, var alldeles för stora för att passa in i Fylke. Därför planterade man äpple och päronträd som man skalade av på löv och frukt och istället satte fast konstgjorda plommon och blad. Det var sedan med i tre sekunder på filmerna. En annan historia är om eken över Frodos hus. Det är en gammal ek, som man grävde upp i Matamata (närmsta staden) och surrade fast på hans hus. På trädet fäste man konstgjorda löv. P. Jacsson tyckte inte det var helt rätt kulör, så då lät han alla löven blev ommålade förhand….

Men har även fått bygga både små och stora dörrar, för att när man filmat Gandalf, använde man den lilla dörren och när man filmade Hobbitarna filmade man den stora dörren.


 



Även om jag, själv,  inte är något större fan av Sagan om Ringen filmerna var miljön helt fantastisk och omgivningen var "breath-taking"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar