lördag 22 oktober 2016

Franz Josef Glacier


Det var kallt i natt! Täcke, filt och raggsockar räckte knappt! När vi drog upp rullgardinen lyste solen i sjön och gräset var vitt av frost. Vi låg kvar ett tag och läste, innan barnen vaknade och vi steg upp. Jimmie stekte ägg och vi kokade kaffe.
Vi stressar inte på morgnarna. Normalt sätt sätter jag klockan på 06.45, drar mig lite och går upp och tränar (om vi bor på camping och har dusch), sen går Jimmie iväg ibland och tränar, annars gillar han att sova. Vi hjälps åt att fixa frukost och sen brukar jag diska och tjata på barnen att klä sig. Jimmie tar samtidigt in tvättlina, strömsladden, stänger gasolen tömmer ev diskvatten och toalett och runt 10 brukar vi komma iväg. Ganska manliga och kvinnliga sysslor, men vi har kommit in i ett bra flow och smidigt sätt. Ett bra team helt enkelt!




Det är Jimmie som kör. Han har kommit in i bilens storlek och vilken sida vi skall köra på. Jag servar med snacks, vatten, hörlurar, kollar vägskyltar, fotograferar och annat längs vägarna. Jimmie är också vår egna mekaniker! Vi var inte jättenöjda med bilens skick redan från start och vi har väl inte blivit mer nöjda! Avloppsslangen som vi var inne på verkstad och fixade höll inte en dag…. Men en victoryknox kniv och eltejp kan man göra underverk!

I dag fortsatte vi ner mot glaciärerna på Glacier road. Vilken magiskt utsikt! (Igen!!) Vi hade en timme ner till Franz Josef Glacier och körde inom turistbyrån. Om vi skulle vandra på glaciären var vi tvungna att flyga helikopter upp. Det fanns tyvärr inget annat säkert sätt att ta sig till isen längre, pga att glaciären smälter och drar sig sakta tillbaka. Flygturen och vandringen skulle gå på 10 000kr för oss och det kände vi var lite väl mycket och Ebba var på gränsen för liten. Vi vandrade istället upp mot glaciären (man kunde gå upp till 500m från glaciären). Det var en vandring på 5,5km fram och tillbaka. Barnen var superduktiga och knatade på. Ebba fick sitta på Jimmies axlar sista kvarten, annars gick det bra! Vi hade fika med och fikade på vägen.

















Vi skulle sedan köra till Lake Matheson som är en av Nya Zeelands mest fotograferade sjö. Vid riktigt stilla och klart väderkan man se bergen som skarp spegelbild i sjön. I dag krusade sig vatten ytan och det hade hunnit bli molnigt. Men det var en fin tur på 2km och barnen gick även här utan gnäll.

Vi körde två timmar mot Haast och stannade på en camping mitt ute på ett fält. Matsalen liknar en hangar! Men här är rent och fint och vi behövde både ström och wi-fi (ladda ner kartor och lite blogg och instagram uppdatering) och tvätta lite kläder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar