torsdag 17 november 2016

Regnskog och Aboriginer


I tisdags var det dags att lämna Airlie beach men vi valde att ta det lite lugnt på förmiddagen. Vi fick lov att checka ut lite senare och slappade därför lite vid poolen och stressade inte. Vi har inte direkt haft några sovmorgnar utan vi har varit uppe och kommit iväg tidigt. Men i tisdags kände vi för att ta det lugnt.
Vi startade färden mot Townsville runt lunch och körde inom den lilla staden Bowen som vi blivit tipsade om på sjukhuset, för att äta lunch. Klockan sex var vi framme i Townsville och bodde lite utanför. Även här fanns det pool, så barnen badade medan Jimmie fixade iordning bilen, öppnade en kokosnöt och påbörjade maten.

I går lämnade vi Townsville vid åtta och styrde kosan vidare norröver. Vi hade siktat in oss på att åka och kika på "Milla Milla falls", men vägen var avstängd pga en olycka och det skulle ta 1,5 h extra för att ta oss dit, så vi valde istället Byron falls. Det har inte regnat så mycket de senaste veckorna och därför är vattenfallen inte heller så "livliga". Jimmie och Emil badade och hoppade från klipporna på ett ställe där fallen var lite lugnare, medan jag och Ebba gick för att fixa sen lunch.

Vi kom till Cairns igår och checkade in på en Holiday resort. Vi hade inte riktigt koll på hur stort det var. Vi ville ha en camping med pool. Här finns tre pooler med olika teman, minigolf, tennisbanor, lekplatser och studsmattor. Fina campingkök, tvättmöjligheter och allt annat som man kan tänka sig behöva.
Barnen badade (surprise!!) och på kvällen tog vi lokal-bussen in till city och åt på nattmarknaden och shoppade lite smått.

Vi hade först tänkt att eventuellt åka upp till Daintree och port Douglas, men tiden räcker inte riktigt till och vi känner att en dag i solen är något vi vill prioritera innan två resdagar till Tokyo.

Idag blev det en dagsutflykt till en regnskog, precis utanför Cairns. Vi åkte Cable car 7.5km upp på berget med två stopp på vägen för en liten tur i regnskogen och för utsikt över ett fint vattenfall. Även detta vattenfall var lite torrt. Linbanan går upp till en liten by som heter Kuranda. Linbanan blev klar 1995 och alla pyloner har lyfts på plats med hjälp av helikopter för att göra så liten åverkan som möjligt på regnskogen.

I Kuranda strosade vi runt, åt glass, köpte med oss en didgeridoo och lite annat.
Tanken var att vi skulle åka ett tåg ner från berget, genom regnskogen, men det var under renovering och öppnades inte upp igen förrän på lördag, så vi fick åka linbana ner igen.

När vi kommit ner igen gick vi för att besöka Tjapukai som är ett Aboriginskt besökscentra. Barnen (bara Ebba som ville) blev målade i ansiktet och sen fick vi se dem uppträda, höra historier om hur de tror att jorden skapats, prova att kasta spjut och bumerang. Jimmie lyckades få sin att återvända och fånga den och fick därför behålla sin bumerang! Förr använde Aboriginerna både spjut och bumerang för jakt.
Det finns 500 olika aboriginstammar och det finns omkring 600 000 australiska aboriginer, vilket endast är 2,7 % av Australiens alla medborgare. Av dessa bor cirka 60 % i storstäderna och dess närområden. Resterande 40 % bor i städernas utkanter och fattiga områden.

I morgon blir det en lugn dag på campingen. Tvätt och packning inför två långa resdagar.
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar