lördag 24 september 2016

Alcatraz

Idag vaknade vi i vanlig ordning 04.30…… men fick snällt ligga kvar till 06.30 för att inta den superbra frukosten…..



Idag stod Alcatraz på schemat. Vi hade bokat biljetter hemifrån för tre månader sedan för att komma med. Det var en härlig morgon och kl. 9 var vi ute på ön. Ute på Ön möttes vi av en ”ranger” som informerade och även av en f.d fånge (En av få som fortfarande var i livet).





Portal ut till Alcatraz. Detta var porten ut från friheten för fångarna.

Oftast var de som kom till Alcatraz, de fångar som försökt att rymma från andra fängelser. Den mest ”kända” fången som suttit i Alcatraz är Al Capone. Trots hans omfattande verksamhet som gangster kunde Capone aldrig dömas för annat ä skattebrott, vilket gav han 11 års fängelse. Han påbörjade sitt straff i Atlanta men flyttades sedan till Alcatraz



Al Capones cell är den som står öppen på plan 2

Från början använde man Alcatraz som en militärbas för att skydda San Fransisco, då SF gick från att vara en liten by till en stor stad (lockade många, då man börjat hitta guld). År 1934 byggdes det om ett av världens mest rymningssäkra fängelser på grund av det kalla omgärdande vattnet med starka strömmar. Det finns ändå en grupp fångar som försvann från fängelset och som inte har återfunnits. Man tror dock att de drunknat eller frusit ihjäl i det 10* vattnet. På ön bodde även väktarna och deras familjer. Barnen åkte båt in till San Fransisco för att gå i skolan. Fängelset stängdes 1963 eftersom det inte var ekonomiskt försvarbart att hantera.




På besök i cellerna. Jag och Ebba fick en vanlig cell i Block A och Jimmie hade bråkat lite under vistelsen i fängelset och hamnade i Block D-Isolering!


I slutet av 60-talet ockuperades Alcatraz av en indiansk aktion för att få allmänhetens uppmärksamhet på indianernas situation i USA. Från början var Alcatraz en indiansk begravningsplats, men efter att ön sålts till de vita blev platsen ett fängelse. I juni 1971 landsteg en polisstyrka och ockupanterna dömdes till 10 års fängelse.  
                             

 
  Under Occupationen

När vi kom tillbaka till fastlandet var det dags för lunch och Jimmie och barnen gick till hotellet för lite vila. Jag tog en sväng på Macys, kom dock tomhänt hem igen.

 

I kväll var det barnen som fick bestämma restaurang. Då blev det Rainforest café. Varje halvtimme var det blixt och dunder och alla djur rörde på sig. Inte super bra mat och lite Bus-fabriken känsla, men mycket MER à la USA ;) . Barnen gillade det i alla fall.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar