lördag 5 januari 2019

St Lucia


Igår steg Jimmie och Roger upp 03 för att lämna Bequia 03.45. 
Jag och Emil gick upp på däck redan vid 04.30. Både jag och Emil mådde illa, så vi slumrade i frisk luft istället. 
Ebba och Agneta kom upp vid 08.30. Då hade det börja blåsa upp ordentligt (27 knop, ca 14m/s) och gick riktigt höga vågor ( ca 2m). Även vi vuxna tog på oss flytvästarna. Den tuffa sjön höll i sig några timmar och lugnade sig lite när vi nådde St Lucias kust.
Totalt seglade vi 68 nm och 13h. 



Lagom slitna och trötta ankrade vi i Rodney Bay. Barnen badade, vi vuxna röjde och unnade oss sedan en rum punch och barnen fick cola. 
Pasta med kyckling och pestosås lagade vi till kvällsmat. 
Vi slocknade vid 20 och sov till 08! 

Idag sov vi ikapp lite sömn och sen åkte Jimmie och Roger in för att inklarera. Jag och Emil passade på att göra läs och skrivläxa. 
Sen kom de och hämtade oss. Vi virrade runt lite i marinan, osäkra på vad vi ville och skulle. 
Tillslut bestämde vi oss för att boka en taxi till morgondagen för en tur på ön. Sen lämnade vi marinan och tog oss till Pigeon island som är konstgjort sammanförd med Gros Island, där vi skulle gick upp till Fort Rodney. Men först lite lunch! 

Fort Rodney byggdes 1778. Fort Rodney ligger endast 40 km söder om den Franska basen på Martinique. 








Den Brittiske amiralen Rodney hade länge haft span på fransmännen och detta var ett perfekt utkiksställe. 

St Lucia

Ön blev slutligen brittisk år 1814 efter kriget mot USA. Britterna fortsatte sockerrörsodlingar med stor import av afrikanska slavar till dess slaveriet avskaffades 1834. Ön ingick administrativt i de brittiska Lovartöarna och fick en första konstitution 1924 med en representativ regering. Efter att ha ingått i den misslyckade Västindiska federationen fick ön full självständighet 1979. United Workers Party, UWP, var det första politiska partiet och dess ledare John Crompton var "premier" fram till självständigheten då han också blev landets första premiärminister. (wikipedia)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar